הגור שלנו הגיע סוף סוף! כולו גוש של חמידות, עם הנביחות הקטנות, המבט שממיס והתנועות הגמדיות האלו…. אז הוא חופשי איתנו בבית, עושה ככל העולה על רוחו, משוטט ללא השגחה, מוצא לעצמו את הנעליים שלך, השלט של הטלוויזיה או השיעורים של הילד (ועכשיו זה אמיתי, הכלב באמת אכל את השיעורים).
ומנקודת המבט שלו איך זה ניראה? ואוו! מה זה הלונה פארק המשוגע הזה? יש פה תעסוקה בלתי נגמרת! מה זו הנעל הזו? חומר מעניין… מממ זה רך מדי ונגמר לי מהר מדי בפה. השלט הזה ניראה לי בול מה שאני רוצה…. רגע! קטע, השאירו לי מחברת על הרצפה, מעניין עם טעם של מחברת שורות ומחברת חשבון זה אותו טעם…. אופס יש לי פיפי, טוב נו…. ברח לי…. הכפות שלי רטובות, פעם הבאה אני עושה רק על השטיח…. פשוט סטארטאפ! גאון מי שחשב עלי ככה, להשתין ולהישאר עם כפות רגליים יבשות! זה מה שאנחנו עושים כשגור מגיע. נותנים לו חופש מוחלט לעשות מה שהוא רוצה עם ציפייה כלשהי, שכשהוא נולד – הוא נולד עם תובנות לחיים בקרב משפחה – הוא לא.
דרך החופש הזה אנחנו מייצרים אצלו הרגלים רעים. הרגלים רעים, כמו אחיהם ההרגלים הטובים, הם הרגלים. לטוב ולרע – קשה להפטר מהם. אז הם עושים דברים שבעינינו הם לא טובים ואנחנו כועסים עליהם, נוזפים בהם, עושים להם פרצוף מפחיד שכזה… ומלמדים אותם בלי כוונה שאת כל הדברים הרעים צריך לעשות רק כשאתם לא בבית. אבל יש דרך אחרת, די פשוטה. אפשר לעבור את התקופה המעצבת הזו ללא נזקים, ללא הקניית הרגלים רעים ודרך חיזוקים חיוביים – דרך שבונה לכם חבר משפחה שהוא בול מה שרציתם.
הסוד להצלחה לעיצוב התנהגותו של הגור בתקופה הקריטית (זוכרים? שבועות 3-13) הינה ביצירת מרחב תנועה מוגבל שלו ומתן צעצועי לעיסה ממולאים.
מה המטרה ואיך עושים את זה?
1. צרכים – ללמד את הגור שלנו עשיית צרכים דרך חוויה חיובית ובמקום מוגדר, בשלב ראשון במקום מוגדר בבית ובשלב שני בחוץ. כלבים הינם חיות נקיות ,הם יעדיפו לעשות את הצרכים שלהם במקום רחוק ככל הניתן ממקום השינה שלהם. בואו נבנה להם מתחם על ידי גדר גורים שיהווה את המתחם ארוך הטווח ובתוכו כלוב אילוף או טיסה שיהווה את המתחם קצר הטווח. עכשיו יש לנו שליטה, הגור יעשה את צרכיו באזור המיועד לכך. כשאנו בבית הגור יהיה בכלוב האילוף עם צעצועי לעיסה מלאים ואחת לשעה נוציא אותו ישר למקום שהגדרנו בתוך המתחם טווח ארוך, נשבח אותו ,ניתן לו חטיף ,נעצים את חווית ההצלחה שלו ונוציא אותו לרחבי הבית שמח מאושר ומרוקן שלפוחית לשעה של משחק תוך בקרה עליו ועל מעשיו וחוזר חלילה לכלוב האילוף. כשאנו לא בבית, הגור ישהה במתחם לטווח ארוך עם צעצועי לעיסה רבים שיעסיקו אותו . שימו לב – גורים לא שולטים בסוגרים שלהם לחלוטין עד גיל 4 חודשים אך כן יודעים לרכוש לעצמם הרגלים.
2. שעמום – ללמד את הגור שלנו להעסיק את עצמו ברוגע דרך התעסקות משמחת עם צעצועי לעיסה מלאים בעיסת אוכל גורים ותוספות מעניינות. השוק מלא בצעצועי לעיסה לתוכם אפשר להכניס מזון, דוגמת הקונג. הכינו עיסה של האוכל היבש של הגור עם מים והפתעות נוספות, אם אתם מה"מפנקים" והקפיאו אותם. מהיום ועד לזמן שהוא יודע לשהות במרחב הציבורי בביתכם ללא נזק ,הגור אוכל מצעצועי לעיסה.
3. נבחנות – ללמד את הגור שלנו רוגע ושליטה בנבחנות .נבחנות לרוב מתעצמת על ידי חיזוק חיובי על ידינו כשאנו נשברים, מרימים אותו, מתייחסים לרצון שלו לשחק עכשיו!!! או מוציאים אותו מהכלוב כי השכנים כבר מתלוננים על הרעש. הגור שלנו נובח משעמום. דרך הרגלה לצעצועי נשיכה אנחנו בונים לו יכולת להעסיק את עצמו כשיהיה בוגר, זה ימנע ממנו לפתח חרדת נטישה ונבחנות אובססיבית בעתיד.
4. תיעול – לתעל את הצורך של הגור בכרסום שנובע משעמום או כאבי שיניים למה שאני בוחר שיכרסם – וזה לא את הרהיטים אלא את צעצועי הלעיסה.
זוכרים?
הרגלים טובים והרגלים רעים הם הרגלים.
קשה לשנות הרגלים. למדו אותו מגיל צעיר הרגלים נכונים ותחסכו עוגמת נפש על שולחנות שוויתרו על רגל אחת כתוצאה ממערכת יחסים עם הגור שלכם או ספות שהפכו לבריכת כדורי ספוג.
אז הנה, אנחנו יודעים בדיוק מתי הגור שלנו עושה מה ומתי. קיבלנו כוחות על – לדעת מתי לתת לו חיזוק חיובי שיגביר את תדירות ההתנהגות ה"נכונה" על צרכים במקום הנכון, מנענו ממנו לייצר נזק שמייצר ענישה ובנינו אצלו הרגלים נכונים שישמשו אותו כל חייו אתכם בבית.
בואו נחזור לחלק השני והכל כך חשוב של המשוואה שמייצרת כלב מאוזן שכיף לחיות איתו וזו החשיפה. הווטרינרים ימליצו לא להוציא את הגור עד לסוף החיסונים על מנת לשמור על בריאותו הפיזית . בואו נשמור גם על בריאותו הנפשית – זה קריטי!!! בואו נייצר חשיפה מקסימלית.
אם לא מביאים אותו אל העולם, בואו נכניס את העולם אלינו הביתה. זה הזמן להפוך לחיה חברתית .עשו מסיבות בית, המון אורחים, המון מגע ,הרמת הגור, המון אנשים והמון ילדים, בואו נרגיל אותו דרך חיזוקים חיוביים לחיות עם אנשים, לשמוע רעשים ,לחיות עם ילדים שרצים בבית, שלפעמים מחבקים חזק מדי. בנו את ההרגלה הזו דרך חשיפה ובכך הימנעו בעתיד מכלב שמגיב בנשכנות הנובעת מפחד ותתנו למשפחתכם בן לוויה נאמן ואמין.
זה פשוט ללמד גור להיות כלב משפחה מהמם.