האם אילוף בגישה חיובית יעיל, וכיצד תוכלו ליישם אותו עם כלבכם

אילוף בגישה חיובית הוא שיטת אילוף מאוד נפוצה בקרב מאלפי כלבים. הגישה דוגלת במתן חיזוק חיובי כאמצעי לימוד ומזעור השימוש בענישה או כפייה ככל שניתן. לצורך העניין, גם קשירה של כלב ברצועה היא סוג של כפייה. התעלמות מהכלב היא סוג של ענישה.

אז מהו חיזוק חיובי?

חיזוק חיובי הוא שם כולל לכל מה שהכלב עשוי לרצות או להשתוקק לו. זה יכול להיות משחק, יחס, ליטוף, מילה טובה, ממתק או מזון שהוא אוהב במיוחד.

שיטת החיזוק החיובי מבוססת על ההנחה, שהסבירות שהתנהגות רצויה תחזור על עצמה שוב ושוב תעלה, אם תזכה לחיזוק חיובי. נשמע הגיוני, לא?

כיצד אילוף בגישה חיובית תורם לאילוף הכלב שלך?

בדומה לבני אנוש, גם הכלבים נמצאים תמיד בתהליך של למידה, והם חווים אינספור התנסויות במהלך היום-יום, באמצעותן הם רוכשים ידע והבנה על העולם שסובב אותם. לדוגמה, כלב שזוכה ליחס וליטוף בכל פעם כשהוא מניח את ראשו על בעליו, יעשה זאת שוב ושוב כאשר ירצה לקבל יחס חם. באופן דומה, הכלב עשוי לשבת תמיד מתחת לכיסא של הילד הקטן במשפחה, כי הסיכוי שייפול לחיקו מזון מהצלחת גדול יותר. את הפעולות הללו לא צריך ללמד את הכלב. הוא זוכה לתגמול, ומבין שהוא פועל באופן מקובל שמיטיב עמו.

אילוף בגישה חיובית הוא שיטת אילוף מאוד נפוצה בקרב מאלפי כלבים

אז איך גורמים לכלב למלא אחר פקודה משעממת כמו "ארצה" או "בוא"?

כדי לענות על השאלה הזו צריך להבין, שכאשר מדובר בפקודות בסיסיות לכלב, כל עוד הכלב יבין, שיוצא לו מזה משהו טוב, הוא ישמח למלא אחר הפקודה. למעשה, אם הכלב ידע שמחכה לו חיזוק חיובי, הוא עשוי ליזום את ההתנהגות הרצויה בעצמו.

הכלב שלכם צריך לבחור בהתנהגות הרצויה

כשמדובר בפעולות אילוף בסיסיות, אילוף בגישה חיובית קל למדי. מדובר באילוף לביצוע פעולות שימושיות ביום-יום, שיקלו עליכם לגדל אותו, לגור איתו תחת אותה קורת גג, לטייל עמו וליהנות מחברתו. ההצלחה תלויה למעשה בבחירה שהכלב עושה – לקבל אורחים בצורה נעימה ורגועה במקום לנבוח עליהם, לשבת ברוגע בזמן הארוחה המשפחתית במקום לקפוץ על רגלי הסועדים, לטייל בקרבתכם במקום למשוך את הרצועה ועוד.

איך גורמים לכלב להפסיק להתנהג באופן שאינו מקובל?

כלב מאולף מבין כיצד עליו להתנהג בסיטואציות שונות, ולא נדרש מהבעלים לתת לו הוראות בכל פעם שיוצאים לטיול, יושבים לאכול יחד ארוחת ערב או כשמגיעים אורחים. אך מה עושים כאשר רוצים לשנות התנהגות שאינה מקובלת או רצויה?

בעניין זה, חשוב להדגיש, שלא ניתן להתעלם מכל התנהגות לא רצויה, וגבולות הם חיוניים לטובת תהליך אילוף נכון ובריא. התנהלות נכונה תסייע לבעלים להתמודד עם התנהגויות לא רצויות ולמגר אותן. לדוגמה, ניתן לקנות מכסה לפח על מנת למנוע מהכלב גישה לאשפה או לתחום את אזור הפעילות של הכלב על מנת למנוע ממנו גישה לרהיטים שהוא נוטה להרוס.

השיטה הזו אומנם יעילה, אך לא לכל מקרה. אם לדוגמה, הכלב נובח על כלבים אחרים בזמן הטיול בפארק, אפשר להסיק מכך שהוא מתרגש. כדי להפסיק את ההתנהגות הלא רצויה הזו, חשוב לסייע לכלב להתמודד עם ההתרגשות הזו. זה המקום שבו משתמשים בחיזוק חיובי ומעודדים את הכלב להתנהג בצורה רגועה וחביבה.

איך הכלב יכול להבין שהתנהג באופן לא רצוי?

הכלב עלול להרגיש שכועסים עליו, אך לא בהכרח יבין למה. אם נבח על כלב אחר, הוא עלול לחשוב שאנו כועסים כי איננו מסמפטים את הכלב האחר, ולא יקשר זאת בהכרח להתנהגותו. אולם, אם נראה לכלב כיצד עליו לנהוג כשהוא פוגש כלב אחר, הוא עשוי להבין טוב יותר שהתנהגותו לא מקובלת, וכן ילמד כיצד עליו להתנהג להבא בסיטואציה דומה.

באופן דומה, אם הוא נושך את הצעצוע של הילד, ניתן לו את אחד מהצעצועים שלו, ואם יקפוץ על הספה, נשחק איתו כמה דקות, ולאחר מכן נוביל אותו למקום שבו מותר לו לנוח ולהירגע.

הסוד הוא להפסיק את ההתנהגות הלא רצויה ולהציע לכלב אלטרנטיבה, וכשהוא מנצל את ההזדמנות שניתנה לו, זה בדיוק הזמן לתת לו את החיזוק החיובי, שיעודד אותו להמשיך להתנהג כך. למשל, לצורך אילוף גורים לא לנשוך, נשאף להפסיק את ההתנהגות הלא רצויה, ונספק לכלב אלטרנטיבה בצורת צעצוע שהוא יכול לנשוך, משחק, ריצה בחצר וכדומה.

מתי בכל זאת מענישים את הכלב?

ענישה של הכלב בשום אופן לא מתבטאת באלימות משום סוג. האמת היא, שלאינטונציה שלנו יש השפעה מאוד גדולה על הכלב, ואין אפילו צורך בהרמת הקול. מספיק שתגיבו בצורה אסרטיבית ורגועה, וכלבכם יבין שאינכם שבעי רצון מהתנהגותו. ככל שתפגינו שליטה מול כלבכם, כך הסיכויים שהוא ייקח אתכם ברצינות גבוהים יותר. אינטונציה רגועה וסמכותית תעניק לו ביטחון, ותגובתו לא תאחר לבוא.

ובכל זאת, כאשר אתם רוצים ללמד את כלבכם, שהתנהגות מסוימת אינה רצויה, ולא מספיק להעיר לו, תוכלו להשתמש בשיטות נוספות לריסון ההתנהגות, כמו התעלמות (הפניית הגב ואי יצירת קשר עין), ובמקרים חמורים או כמוצא אחרון, תיחום הכלב באמצעות גדר.

השימוש באוכל כחיזוק חיובי

הרבה מאוד מאלפים ובעלי כלבים משתמשים באוכל כחיזוק חיובי. אין ספק, שעבור כלבים מסוימים, זה עובד כמו קסם. אולם, חשוב שלא להרגיל את הכלב לקבל תמיד מזון או ממתק בתמורה להתנהגות הרצויה.

כדי להטמיע בו הרגלים ולשמר אותם, חשוב להשתמש במזון כחיזוק חיובי לפרק זמן קצר. לאחר שנראה שהכלב התרגל למלא אחר ההוראה או שהוא מתנהג כפי שמצופה ממנו בעקביות, ניתן לתת את המזון כחיזוק חיובי לסירוגין, ולהשתמש בחיזוקים נוספים כמו ליטוף או משחק. חשוב מאוד לא לעשות את המעבר מהכל לכלום בבת אחת, ולצמצם את החיזוקים החיוביים בצור מזון בהדרגה, כך שההתנהגות הרצויה תוטמע בכלב ותישאר לאורך זמן.

לסיכום,

אילוף בגישה החיובית יכול להיות פשוט למדי. עם זאת, חשוב לדעת, שגם בגישה זו לכלב צריכים להיות גבולות ברורים. פרט לכך, חשוב לשים לב מתי רוצים להפסיק פעולה מסוימת, ומתי רוצים שהכלב ירכוש מיומנות חדשה או יסגל התנהגות אחרת.

אם אתם מתקשים לעשות זאת לבד, פנו לעזרתו של מאלף כלבים מקצועי. הוא יסייע לכם באילוף כלבכם ויעניק לכם כלים שיעזרו לכם להטמיע הרגלים והתנהגויות חיוביות בכלבכם.

כיום ניתן אפילו להירשם לקורס אילוף כלבים אונליין, במסגרתו ניתן לקבל הנחייה אישית לאילוף כלבים בגישה חיובית

מוזמנים לשתף

חיפוש

מאמרים נוספים

פאזל אוכל

מי לא אוהב פאזלים?

משחק בו מחביאים את האוכל או החטיפים במקומות סודיים שהכלב צריך להזיז, להרים ולרחרח את דרכו אלהם.

תנו להם שעות של פעילות מנטלית מהנה

9.99 $ בלבד(לא כולל דמי משלוח)

רוצים להיות מחוברים אלי?

הישארו מעודכנים ומחוברים אלי ולעשייה היומיומית שלי עם כלבים, דרך הניוזלטר שלי שיתן מידע על גידול הכלב שלכם. הדרכות שיעזרו לכם להיות בעלי כלבים טובים יותר באמצעות: טיפים, הדרכות, מחקרים ומוצרים התנהגותיים יחודיים מהעולם.

הכניסו את כתובת המייל שלכם ואנחנו מחוברים.

    מאמרים נוספים

    יש לך שאלה?

    Scroll to Top